Tips voor het kiezen van een zorgverzekering tijdens je zwangerschap

Als eerste van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Nu er een baby op komst is, wil je dat alles goed geregeld is van tevoren en daar hoort je zorgverzekering ook bij. Maar waar moet je allemaal op letten?

Maak een lijst

Het is handig om van tevoren een lijst te maken zodat je weet wat je allemaal nodig hebt. Hierbij moet je denken aan de verloskundige bezoeken, gynaecoloog bezoeken, bevallen, kraamzorg.

Soort polis

Om een keuze te maken wat voor soort polis je wilt afsluiten, kun je van tevoren het beste bedenken wat voor soort zorg je wilt kiezen. Als je een vrije zorgkeuze wilt hebben, waarmee je dus terecht kunt bij een zorgverlener of ziekenhuis van jouw keus, kies je voor een restitutiepolis. De rekening moet je eerst zelf betalen maar kan je daarna declareren bij de verzekeraar. Er bestaat ook zoiets als een naturapolis, hierbij heb je vrije keuze voor zorgverlener of ziekenhuis, waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Wil je met sommige dingen vrije keus bij zorgverleners met of zonder een contract, kies dan voor de combinatiepolis.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Veel dingen worden vanuit de basisverzekering vergoedt, dit is bij elke verzekeraar het geval. Voor sommige dingen kan het zijn dat je een deel zelf moet betalen. Let hierop bij het zoeken naar een betrouwbare zorgverzekering.

  • Afspraken bij de verloskundige tijdens de zwangerschap en hulp tijdens de bevalling.
  • Echo’s tijdens de zwangerschap zoals de termijnecho en de 20 weken echo mits deze worden aangevraagd door de verloskundige of gynaecoloog.
  • Huisartskosten 
  • Een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling op medische indicatie
  • Kraamzorg

Miskraam

Dit is natuurlijk niet iets waar je over na wilt denken, maar mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan wil je niet achteraf ook nog met een rekening gepresenteerd worden. De zorgkosten rondom een miskraam en je herstel worden helemaal vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanvullende zorgverzekering

Bij een zwangerschap kunnen altijd onverwachte extra kosten ontstaan. Het is slim om jezelf daarom aanvullend te verzekeren. Verschillende zorgverzekeraars hebben verschillende dekkingen. Hou dit in gedachte en loop het na bij de verzekeraar wanneer je een keus maakt om je zorgverzekering af te sluiten.

Kraampakket

Een kraampakket aanvragen is heel makkelijk zelf te doen bij je zorgverzekeraar, deze wordt gratis naar je opgestuurd. Hier hoef je zelf niet voor te betalen. Een kraampakket is altijd handig om in huis te hebben, ook als je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen.