Tandenknarsen: tips om te stoppen

Heb jij last van tandenknarsen of weet je iemand? Tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd en kan zorgen voor ernstige schade aan je gebit. Het kan zelfs leiden tot hoofd- en kaakpijn, slapeloosheid en andere gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om tandenknarsen te voorkomen en te stoppen. Hieronder vind je enkele tips en tricks die je kunnen helpen om te stoppen met tandenknarsen. 

1. Ontdek de oorzaak

Voordat je begint met behandeling, is het belangrijk om de oorzaak van tandenknarsen te achterhalen. Dit helpt om de juiste behandeling te kiezen. Tandenknarsen kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, angststoornissen, slaapapneu, medicijngebruik, of afwijkende tanden of kiezen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen, zodat je tandenknarsen volledig kunt stoppen.

2. Ontspanningsoefeningen

Tandenknarsen kan een symptoom zijn van stress of angst. Daarom kunnen ontspanningsoefeningen, zoals yoga, meditatie en ademhalingstechnieken, helpen om de spieren te ontspannen en tandenknarsen te verminderen. Probeer elke dag een paar minuten te oefenen en je zult merken dat de spanning afneemt.

3. Gebruik een bitje

Een bitje kan je gebit beschermen tegen schade door tandenknarsen. Het wordt meestal op maat gemaakt door een tandarts en beschermt je tanden en kaak tegen de druk van het knarsen. Het kan ook helpen om je kaakspieren te ontspannen, omdat het je kaak in een meer neutrale positie houdt. Er zijn verschillende types bitjes op de markt, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen.

4. Botox

Botoxinjecties kunnen gebruikt worden om te helpen bij het stoppen van tandenknarsen. Het wordt in de kauwspieren geïnjecteerd om de spieren te verzwakken. Hierdoor kun je je kaak niet zo stevig op elkaar klemmen, wat leidt tot minder tandenknarsen. Deze behandeling is niet zonder risico’s en moet door een expert op dit gebied worden uitgevoerd, zoals Marco van Coevorden

5. Verminder gebruik van cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen het knarsen van je tanden verergeren. Verminder je inname en probeer het ’s avonds helemaal te vermijden. Ook vermijd je het gebruik van tabak vanwege de schade die het toebrengt aan je gebit.

Tandenknarsen kan ernstige gevolgen hebben als het niet wordt behandeld. Door de oorzaak te achterhalen en te behandelen, kun je ervoor zorgen dat je ermee stopt. Ontspanningsoefeningen, het gebruik van een bitje en het verminderen van cafeïne en alcohol kunnen helpen om tandenknarsen te verminderen. Als je worstelt met tandenknarsen, zoek dan professionele hulp. Een tandarts kan je behandelingen voorstellen die het beste werken voor jouw specifieke situatie.