Hoe kun je thuis het best kleine verwondingen behandelen?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een schaafwondje, prikwondje of snijwondje is bij allerlei huis-, tuin- en keukenwerkzaamheden zo opgelopen. Mogelijk heb je last van kloven of zweren, of heb je na een trauma of ongeval een brandwond of chirurgische wond. Een wondzalf bevordert de snelle genezing van geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde wonden. De speciale zalf op natuurlijke basis ontsmet, verzorgt en beschermt de wond.
Goede wondverzorging om ontstekingen en littekenvorming te voorkomen
Kleine verwondingen ogen meestal niet zo erg, maar het is wél van belang dat er een snelle en goede wondverzorging plaatsvindt om ontstekingen of littekenvorming te voorkomen. De huidstructuur is bij een wond verbroken en de beschermende functie van de huid is afgenomen. Bij een open wond is er sprake van beschadigd huidweefsel. Dit gaat gepaard met wondvocht, licht bloedverlies en pijn. Op droge wonden ontstaat op een gegeven moment een korstje. Iets wat bij natte wonden niet het geval is.
Verschillende soorten wonden en hulpmiddelen bij wonden
Er zijn verschillende soorten wonden, die ieder een specifieke wondverzorging vragen. Denk aan doorligwonden, open been, diabetische voet, wond bij kanker, brandwond of scheurwond. Bij twijfel over de wondverzorging is het verstandig contact op te nemen met de eigen huisarts. Er bestaan diverse materalen voor een goede wondverzorging, zoals een zilververband, schuimverband, alginaat wondverband of hydrocolloïd wondverband. Wondmaterialen zijn op recept verkrijgbaar via de huisarts, medisch specialist of wondverpleegkundige.
Verzorging en bescherming van de wond
Een wond moet als eerste goed worden schoongemaakt en ontsmet. Dit doe je met schone handen en voorzichtig spoelen met lauwwarm water, waarna je de wond droog dept met een doekje dat niet pluist. Vervolgens doe je met een watje een beetje ontsmettingsmiddel op de wond. De antibacteriële en ontstekingsremmende wondzalf zorgt voor een beschermlaag over de wond. Het vermindert de littekenvorming en het stimuleert de celgroei.
Wondgenezing
Het lichaam geneest zichzelf in een paar stappen. Dus ook bij wondgenezing gaat dat geleidelijk. De tijd die het in beslag neem hangt af van de grootte en diepte van de wond. De eerste stap is vaatvernauwing om ervoor te zorgen dat de wond niet groter wordt. Hierna gaat het lichaam de wond helen en maakt een bloedprop aan wat later de korst vormt. Dit gaat gepaard met een ontstekingsfase. Deze is nodig om de wond te genezen. Als het lichaam alle bacteriën heeft opgeruimd, is de wond schoon. Dat kan al na 2-3 dagen. Er worden nieuw bloedvaten gevormd en de beschadigde huid wordt vervangen voor nieuw weefsel. Soms kan de wond gaan trekken. De cellen zullen zich vermenigvuldigen en de wond gaat sluiten. De laatste stap is de vorming van littekenweefsel. Dit kan wel 6 tot 12 maanden duren. Zorg er tijdens deze fase voor dat de wond soepel blijft met wondzalf. Zo geneest de huid het mooist.
Wondzalf direct op de huid of op een gaasje aanbrengen
De wondzalf kan zowel direct op de huid worden aangebracht als op een gaasje, dat na het aanbrengen van de zalf op de wond wordt gelegd. De zalf dient bij elke gaaswissel opnieuw te worden aangebracht. De kleine verwonding kan ter bescherming worden afgedekt met een pleister of gaaskompres.